Історія ОСББ «НОВАТОР»

Історія створення ОСББ «Новатор» починається з кінця 2010 року. Саме тоді з’явилась інформація, що будинкам, де буде створюватись ОСББ, буде надаватись допомога з проведення ремонтів. За підтвердженням цієї інформації довелося поїхати в Дніпровську в місті Києві районну державну адміністрацію.  Виявилось, що в РДА є відділ, що займається проблемами ЖКГ, в тому числі сприянню в створенні ОСББ. Начальник відділу Дмитришена Т.М. підтвердила, що, дійсно, якщо в наших будинках почнеться процес створення ОСББ, то в будинках буде проведений ремонт за рахунок грошей з міського бюджету. Я запевнив, що ми почнемо процес створення об’єднання в будинках по вул. Новаторів 22 А, Б та В, і ці будинки були включені в перелік тих, яким буде надана допомога по проведенню ремонту.

Далі знайшлося декілька однодумців, ми створили ініціативну групу і почали працювати. Великими зусиллями нам вдалося отримати від ЖЕКу списки мешканців та роздрукувати їх для проведення Установчих Зборів. Як того вимагала процедура, мешканці були оповіщені за більш як 14 днів про проведення цих зборів, і 19 грудня 2010 року відбулися УС. Зважаючи на холодну погоду підписи збирали поквартирним обходом.

Тим часом ми запросили від Дніпровської РДА провести ремонт в під’їздах, ремонт дахів та утеплення стін будинків. Утеплення  знімало три проблеми: промерзання стін в деяких місцях, затікання через шви між панелями та запобігало нагріванню стін сонцем в літні місяці. Попри те, що утеплення потребувало значних витрат з міського бюджету, проведення цих робіт все-таки було узгоджено.

Зважаючи на гарантії проведення таких ремонтів ми зареєстрували ОСББ «Новатор» 30 березня 2011 року. А вже в травні того ж року почався масштабний ремонт. Ми неабияк тішилися з цього, адже ми домоглися проведення найбільшого ремонту з поміж усіх будинків Києва. Коли будівельники почали «гнати халтуру», довелося скликати зустріч в РДА з підрядником фірмою «Мосбуд». Результатом цієї зустрічі було надання ОСББ «Новатор» права контролю за якістю ремонту. Все йшло добре, але коли вже було утеплено 2/3 площ стін будинків, зроблено ремонт в під’їздах будинків Новаторів 22-А (10-и поверховий), 22-Б (10-и поверховий) та частково в 18-и поверхових під’їздах, як грім серед ясного неба пролунало що підрядник призупиняє ремонт. Виявилось, що за умовами договору «Мосбуд» починав роботи за власні кошти, а місто потім мало перерахувати гроші з міського бюджету. Але з’ясувалось, що грошей в бюджеті міста нема, тож підрядник зупинив ремонт.

Так ми потрапили в халепу, що розтягнулася на 4 роки. Прикро, але знайшлися люди серед наших мешканців, які з цього зловтішалися, мовляв ми не спроможні ні до чого, спотворили будинки і таке інше. Довгих 4 роки ми писали листи у всі можливі заклади, їздили на прийоми до можновладців, але отримували лише відписки. Справа зрушилась з місця лише тоді, коли мені вдалося «зловити» голову КМДА посеред міста, та всупереч будь-яким етичним нормам схопити його за руку та донести до відома нашу проблему.

Зустріч з Кличко

Я неоднозначно ставлюся до Віталія Кличка, але треба віддати належне, він пообіцяв, що вирішить цю ганебну проблему з недоутепленням і слова свого дотримав. Зайнятися цією проблемою було доручено голові Дніпровської РДА Горбунову Я.В. та депутатові Київради Міщенко О.Г.  В 2015-у році на завершення робіт з утеплення з міського бюджету було виділено майже 2,5 мільйони гривень. Виконати ці роботи готові були дві солідні будівельні компанії. Мав відбутися тендер, і обидві компанії додатково до утеплення зобов’язувались провести ще й ремонт дахів в межах виділеної суми. Але тут як чорт з табакерки з’явилась якась невідома фірма «Арт-Інсайд» і заявила, що саме її обрано підрядником. Як виявилось, це якась фірма-одноденка, яка не мала в штаті майстрів по утепленню і, можливо, створена під один підряд.  Оскільки ОСББ «Новатор» не була стороною договору, тому вплинути на вибір не могла. В результаті утеплення завершено, але не якісно, на ремонт дахів коштів «не вистачило». ОСББ «Новатор» ініціювало розслідування цієї справи, вона отримала резонанс і наразі відкрито кримінальне провадження про розкрадання грошей.

Іншою доброю справою було встановлення будинкових приладів обліку теплової енергії (лічильників). На початку  2015 року ОСББ «Новатор» подало заявку до РДА на встановлення лічильників для кожного підїзду. В вересні вони були встановлені, а з листопада взяті «Євро-реконструкцією» на комерційний облік. Якою була би оплата не по лічильнику показала платіжка за жовтень, коли за 20 теплих жовтневих днів була нарахована необгрунтовано завищена сума.

За 5 років, відколи було зареєстроване ОСББ, було зроблено ще декілька корисних справ. По-перше, були полагоджені, виготовлені, або замінені частина дверей в підвали та на техповерхи, закуплені замки для них. Тепер в підвалах та на горищах не живуть безхатченки, а на дахах вже нема «тусовок» підлітків.

Було загороджено металопрофілем 4 приямки входів в підвали, які алкаші та бродяги використовували як туалети.

Приямок обладнаний

Ще один приямок в процесі завершення.

Приямок не обладнаний

Облаштовано  офіс ОСББ «Новатор на першому поверсі будинку А (18-и поверхівка). Засклені вікна та встановлені грати в приміщенні консьєржів в будинку В (18), та утеплено приміщення консьєржів будинку Б (18).  Спільно з мешканцями забетоновано та огороджено майданчик для сміттєвих баків  біля будинку В, любителями квітів виготовлені квітники, посаджені квіти,  висаджені дерева. Встановлено декілька світильників на перших поверхах. Привезено та встановлено біля лавочок 5 сміттєвих урн.

Клумба

Майданчик для сміття

Квіти

Перед кожними виборами старалися скористатися допомогою кандидатів в депутати. Таким чином нам вдалося поставити паркан вздовж вулиць Алма-Атинської, та Трактористів, перевстановити східці від будинку В на вул. Новаторів та облаштувати їх перилами, забетонувати майданчик під сміттєві баки біля будинку Б, полагодити підлогу на перших поверхах в 18-и поверхівках Б та В, встановити дзеркала в пасажирських ліфтах, зробити косметичний ремонт на перших поверхах 18-и поверхівок. Завезено грунт для клумб та пісок для дитячого майданчика. Також на наше прохання було організовано безкоштовну роздачу окулярів в офісі ОСББ.

Паркан

Сходи

Сусідка за роботою

На майбутнє ми плануємо провести багато заходів по ремонтах будинків, благоустрою території, запровадженню відеонагляду в під’їздах та прибудинковій території. Є технічна можливість для економії коштів на опаленні (і це вже апробовано на одному з під’їздів). Є багато інших планів.

Віталій Любенко
ОСББ «Новатор»
ПРАГНЕМО КРАЩОГО!

Залишити коментар